Nederlanders eten massaal te weinig vezels
Vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering en darmwerking. Daarom is het advies dagelijks 30 tot 40 gram vezels binnen te krijgen. Uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting, blijkt dat Nederlanders massaal te weinig vezels eten. Zo geeft slechts 19% van de respondenten aan 7 dagen de aanbevolen 250 gram groenten per dag te halen.
23% haalt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 2 stuks fruit per dag en ook bij het eten van volkoren producten is nog veel winst te halen. Slechts 50% eet deze producten 7 dagen per week. Het eten van voedingsvezels is belangrijk. Daarom brengen wij dit onderwerp graag onder de aandacht. Wat weet jij over vezels, waarom zijn ze belangrijk en in welke producten vind je ze?
Wat zijn vezels?
Vezels of voedingsvezels is de verzamelnaam voor niet-verteerbare koolhydraten. Terwijl het lichaam de verteerbare koolhydraten gebruikt als energie, worden vezels niet door het lichaam opgenomen. Daardoor spelen ze een belangrijke rol bij de spijsvertering en dragen ze bij aan een gezonde darmwerking. Zo zorgen vezels bijvoorbeeld voor een verzadigd gevoel na het eten en dienen ze als voeding voor de gezonde bacteriën in onze darmen. Daarnaast houden ze het vocht vast in de darmen, waardoor de stoelgang soepel wordt.
Fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels
Vezels kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: fermenteerbare en niet-fermenteerbare. Fermenteerbare vezels worden in de dikke darm afgebroken door de bacteriën die daar aanwezig zijn. Je kan deze vezels dus zien als voeding voor de goede bacteriën in onze darmen. Dit afbraakproces wordt ook wel fermentatie genoemd, vandaar de naam.
Niet-fermenteerbare vezels worden daarentegen niet afgebroken in de darmen. Deze vezels nemen water op, waardoor ze het volume van de darminhoud vergroten. Hierdoor krijg je een verzadigd gevoel na het eten. Ook zorgt dit ervoor dat de stoelgang soepel blijft en dus beter door de darm kan passeren. Omdat de niet-fermenteerbare vezels vocht opnemen, is het belangrijk om veel te drinken. Doe je dat niet, dan wordt de stoelgang net minder soepel en werken de vezels dus averechts. Het Voedingscentrum adviseert om per dag 1,5 tot 2 liter vocht te drinken, het liefst water.
In welke producten zitten de meeste vezels?
De meeste vezels zitten in de celwand van planten, daarom vind je ze niet terug in dierlijke producten. Vezels zitten vooral in plantaardige producten zoals groenten en fruit, brood, peulvruchten, noten en aardappelen. Geraffineerde producten zoals witte rijst, witbrood en witte pasta bevatten dan weer heel weinig vezels. Dat komt omdat een groot deel van de vezels wordt verwijderd door het pellen van rijst of het malen van graan tot bloem. Daarom kun je beter kiezen voor volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst.
Hoeveel voedingsvezels heb je nodig?
Vanaf zes gram per dag hebben vezels een gunstige invloed op de stoelgang, maar meer is beter, want vezels zijn van belang voor een gezonde spijsvertering. Daarom adviseert het Voedingscentrum volwassenen om 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag binnen te krijgen. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat 90% van de mensen dit niet haalt, en gemiddeld 19 gram per dag binnenkrijgt. Nu blijkt uit het onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting dat Nederlanders te weinig vezels eten, vrouwen 11 gram te weinig per dag en mannen 17 gram te weinig per dag. Er is dus nog veel winst te behalen!
De vezels in Flinndal Vezel Complex
Als je moeite hebt om dagelijks aan voldoende vezels te komen dan is er Flinndal Vezel Complex. Eén capsule bestaat uit twee plantaardige ingrediënten; het sterke psylliumvezel en tarwevezel. Psylliumvezel stimuleert de natuurlijke stoelgang en draagt bij aan een snellere darmpassage. Goed voor de darmwerking en een regelmatige stoelgang. Tarwevezel is een onverteerbare vezel die de natuurlijke stoelgang bevordert, ook vanaf een inname van zes gram vezel per dag.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer